Breaking News
Home / Pengubatan Islam / Khasiat Bidara Untuk Gangguan Jin

Khasiat Bidara Untuk Gangguan Jin

Merawat Gangguan Sihir dengan Daun Bidara

1. Dalil bahawa Daun Bidara beserta Rukyah mengubati Sihir:
Ibnu Kathir dalam huraiannya apabila menafsirkan Surah Al Baqarah Ayat 102 berkaitan Syaitan yang memfitnah Nabi Allah Sulaiman bahawa baginda menggunakan Sihir bukan Mukjizat meriwayatkan bahawa yang paling bermanfaat dalam menghilangkan pengaruh sihir adalah dengan menggunakan apa yang diturunkan Allah swt kepada RasulNya untuk menghilangkan hal itu iaitu membaca al-muawwidzatian (al-Falaq dan an-Nas) dan Ayat Kursi kerana ayat-ayat itu dapat mengusir syaitan .:

Al Qurtubi menceritakan daripada Wahab untuk mengubati Sihir: “Diambil 7 helai daun bidara ditumbuk halus lalu dicampurkan air dan dibacakan Ayat Kursi dan diberi minum pada orang yang terkena sihir tiga kali teguk dan baki airnya diguna untuk mandi, Insya Allah akan hilang sihirnya”. “Dan diutamakan membaca Qul A’uzubil Falak, Qul A’uzubirabinnas juga ditambah Ayat Kursi kerana ayat-ayat itu dapat mengusir Syaitan.” (Tafsir Ibn Katsir Jilid Satu Terjemahan Pendek Laman 171) (Tafsirul QuranilAzim Juz: 1 halaman 372)

Berikut ini beberapa khasiat atau manfaat daun bidara:

1.Daun Bidara Dan Memandikan Jenazah

Ummu ‘Athiyyah Rodhiyallohu’ Anha berkata, “Nabi Shollallohu Alaihi Wa sallam pernah menemui kami sedangkan kami kala itu tengah memandikan puterinya (Zainab), lalu Beliau bersabda: ‘Mandikanlah dia tiga, lima, (atau tujuh) kali, atau lebih dari itu. Jika kalian memandang perlu, maka pergunakan air dan daun bidara. (Ummu ‘Athiyyah berkata,’ Dengan ganjil? ‘Beliau bersabda,’ Ya. ‘) Dan buatlah di akhir mandinya itu tumbuhan kafur atau sedikit darinya. “(HR al Bukhari 3 / 99-104, Muslim 3 / 47-48, Abu Dawud 2 / 60-61, an Nasa-i 1 / 266-267, at Tirmidzi 2 / 130-131, Ibnu Majah 1/445, Ibnul Jarud 258-259, Ahmad 5 / 84-85, 4076-4078, Syaikh al Albani – Hukum dan Tata Cara Mengurus Jenazah hal 130-131).

2.Daun Bidara dan Wanita Haidh

‘Aisyah secara marfu’, “Salah seorang di antara kalian (wanita haidh) mengambil air yang dicampur dengan daun bidara lalu dia bersuci dan memperbaiki bersucinya. Kemudian dia menuangkan air di atas kepalanya seraya menggosoknya dengan gosokan yang kuat hingga air masuk ke akar-akar rambutnya, kemudian dia menyiram seluruh tubuhnya dengan air. Kemudian dia mengambil secarik kain yang telah dipalit dengan minyak misk lalu dia berbersih darinya. “‘Aisyah berkata,” Dia mengoleskannya ke bekas-bekas darah. “(HR Muslim no. 332 dari’ Aisyah)

3.Daun Bidara Dan Ruqyah

Ulama Wahab bin Munabih menyarankan untuk menggunakan tujuh helai bidara yang dihaluskan. Kemudian dilarutkan dalam air dan dibacakan ayat Kursi, surat al Kafirun, al-Ikhlas, al Falaq dan an Naas. (Boleh juga dibacakan ayat-ayat al-Qur’an yang lain) Lalu dipergunakan untuk mandi atau diminum. (Lihat Mushannaf Ma’mar bin Rasyid 11/13) .Menumbuk tujuh helai daun pohon Sidr (daaun bidara) hijau di antara dua batu atau sejenisnya, lalu menyiramkan air ke atasnya sebanyak jumlah air yang cukup untuk mandi dan dibacakan di dalamnya ayat-ayat al Qur-an.
Setelah membacakan ayat-ayat tersebut pada air yang sudah disiapkan tersebut, hendaklah dia meminumnya sebanyak tiga kali, dan kemudian mandi dengan menggunakan sisa air tersebut. Dengan demikian, insya Allah penyakit (sihir) akan hilang. Dan jika perlu, hal itu boleh diulang dua kali atau lebih, sehingga penyakit (sihir) itu benar-benar sirna. Hal itu sudah banyak dipraktikkan, dan dengan izin_Nya, Allah memberikan manfaat padanya. Rawatan tersebut juga sangat baik bagi suami yang tidak boleh berhubungan badan kerana terkena sihir.

4.Daun Bidara Untuk Makanan atau Minuman

Buah bidara dari kultivar unggul boleh dimakan dalam keadaan segar, atau diperah menjadi minuman penyegar, juga dikeringawetkan, atau dibuat manisan. Di Asia Tenggara, buah yang belum matang dimakan bergaram. Pernah dilaporkan bahawa buah bidara juga direbus dan menghasilkan sirop.Di Indonesia, daun mudanya diolah sebagai sayur-sayuran; daun-daunnya dapat pula dijadikan makanan. Di India, pokok bidara merupakan salah satu daripada beberapa jenis tanaman yang digunakan untuk penyelenggaraan serangga lak; ranting-ranting yang terbungkus oleh rembesan serangga itu dipungut untuk diproses menjadi sirlak. Kulit kayu dan buahnya menghasilkan bahan pewarna. Kayunya berwarna kemerahan, bertekstur halus, keras, dan tahan lama, dan digunakan sebagai kayu bubut, alat rumah tangga, dan alat-alat lain. Buah, biji, daun, kulit kayu, dan akarnya berkhasiat obat, terutama untuk membantu pencernaan dan sebagai tuam untuk luka. Di Jawa, misalnya, kulit kayunya digunakan untuk menyembuhkan gangguan pencernaan, sedangkan di Malaysia bubur kulit kayunya dapat dimanfaatkan untuk ubat sakit perut.

5.Daun Bidara atau daun bidara cina

Bidara acap ditukar identitinya dengan bidara cina (Ziziphus Zizyphus; sinonim Z. jujuba Miller, Z. vulgaris Lamk.). Sebutan yang sekarang ini sering kita dengar dengan panggilan Daun Bidara cina adalah kerana Bidara yang terakhir ini ditanam di China bahagian utara.Dan di Indonesia orang menyebut daun bidara dengan sebutan bidara cina kerana juga dalam sebuah sumber ada suatu kawasan yang disitu banyak tinggal orang keturunan cina dan menanam daun bidara. Daerah tersebut pun kini dinamakan daerah Bidaracina.

Cara penggunaan daun bidara adalah:

a. Ambil daun bidara pada bilangan ganjil, paling sedikit 7 helai daun, taruh di penggilingan / cobek dan tumbuklah hingga halus (dicampur sedikir air)
b. Selepas halus, campurkan dalam segelas air untuk diminum
c. Atau dicampur dan dikacau dalam sebaldi air untuk buat mandi
d. Boleh juga di tambah air hujan, ambil air hujan lansung dari atas memakai bekas yang besar
e. Untuk sakit asam urat dan kolesterol, persendiaan ngilu lebih baik di tambah garam beriodin.
jangan lupa sebelum dibuat mandi atau diminun bacakan dulu ayat-ayat ruqyah. Jika dibuat untuk mandi lebih afdal air daun bidara ditaruh di bateup dan pesakit berendam selama 10 minit atau jika tidak ada pada bilasan pertama gunakan air daun bidara lalu gosok-gosok ke tubuh dan diamkan selama 5 menitan lalu biilasan kedua gunakan air biasa dan sabun mandi.

Semoga di beri kesembuhan bagi yang mengalami ganguan jin.


bidara syifa dengan air

Kini Bidara yang harum dan wangi di proses menjadi Gel Mandian yang sangat berguna bagi kita semua.
Boleh didapati dengan kandungan 250ml dengan harga RM30.

Gel Mandian Bidara Syifa boleh digunakan sebagai:

1. Gel Mandian
2. Syampoo Rambut dan kepala
3. Sabun pencuci wanita

Hubungi 013 252 1276 / 013 478 8110

Comments

comments

About muhdarifaiman

muhdarifaiman
Muhammad Arif Aiman bin Mustafa mula mendapat pendidikan agama awal bersama ayahnya yang juga merupakan seorang guru agama. Kemudian bertalaqi dengan beberapa orang guru di sekitar Terengganu, Kelantan dan Kedah. Mendapat ijazah sanad pengubatan Islam yang pertama daripada anak murid Syeikhuna Wahid Abdus Salam Bali, dan ijazah sanad kedua daripada Tuan Guru Dato' Dr. Haron bin Din. Dan beberapa ijazah umum daripada guru-guru saya yang mulia. Mula bergiat aktif dalam dunia pengubatan Islam pada tahun 2010 dan kini menjalankan pengubatan Islam separuh masa dan pendakwah bebas sepenuh masa.

Check Also

1-6

Pengenalan Santau

Apakah Santau? Santau (atau dalam bahasa Indonesia disebut ‘Santet’); ialah sejenis sihir yang melibatkan penggunaan ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE