Breaking News
Home / Pengubatan Islam / Rawatan Sawan Tangis Bayi

Rawatan Sawan Tangis Bayi

bayi menangis2

SAWAN TANGIS

Pengenalan

Kanak-kanak atau bayi yang sakit sawan tangis biasanya akan menangis pada masa-masa tertentu tanpa sebab atau punca. Selalunya tangisan itu memanjang untuk beberapa jam.

Sawan tangis ini di sebabkan oleh rasukan atau gangguan jin atau makhluk halus. Dalam masa yang tertentu, bayi itu kadang-kadang memperlihatkan reaksi luar biasa, dengan wajah yang ketakutan seolah-olah sedang melihat satu objek yang menggerunkan di hadapannya.

Adakala nya makhluk halus ini memasuki badan bayi tersebut dan menggangu sistem urat saraf dan ini membuat bayi itu kesakitan atau tidak selesa. Selalunya bila merawat bayi yang kena sawan tangis, penulis mendapati adanya jin atau makhluk halus di bahagian urat saraf bayi atau di bahagian abdomen atau perut bayi. Makhluk halus ini yang menyebabkan bayi itu mengalami stomach cramps yang kita katakan colic pains.

Jenis-jenis atau Punca Penyakit

1. Bayi yang di bawah umur 3 bulan selalunya menangis di waktu senja yang di kenali dengan “evening colic”. Setelah berhenti, ia akan menagis semula. Demikianlah halnya yang berlaku, yang kadang-kadang memakan masa berjam-jam.

2. Bayi atau kanak-kanak akan menangis pada waktu yang tertentu sahaja seperti tengah malam atau waktu maghrib.

Simptom

1. Tangisan akibat gangguan pada kebiasaannya mengeluarkan suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan. Mata bayi kelihatan kejam. Kalau diperhatikan dengan teliti, akan didapati bahawa tangisan itu terjadi seumpama dalam keadaan tidak sedarkan diri (tidur).

2. Kanak-kanak yang dalam keadaan terganggu, adakala berhenti menangis semula. Mata yang kejam ketika berhenti menangis itu kadang-kadang melahirkan ombak di kelopak mata, seolah-olah kedua-dua biji matanya itu sedang memerhatikan sesuatu di bahagian kanan atau pun kiri.

3. Ada anak-anak kecil yang terganggu, menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan mengigil seolah-olah adanya susuatu yang mengerikan di hadapannya.

Biasanya, anak/bayi akan menangis malam kerana 2 perkara iaitu:

1. Kembung perut
2. Gangguan makhluk halus

(1) Kembung perut

Biasanya berlaku ke atas anak lelaki, kerana kadang kadang dia kena hernia, iaitu angin pasang.

Symptomnya ialah perut keras, pusat membonjol, kadang-kadang mata tengok ke atas.

Rawatannya :

1 – Siapkan satu kain, letakkan halba campur dan lada hitam di dalamnya dan punjutkan ia (ikat keempat-empat bucu kain ke atas (seperti bungkusan barang orang zaman Hang Tuah mengembara).

2 – Layurkan dekat api (janganlah terlalu hampir sampai terbakar kainnya).

3 – Tuam (ataupun demah) di kawasan kemaluannya, perutnya, belakangnya, betisnya.InysaAllah, selepas itu bayi tersebut akan muntah-muntah atau sendawa-sendawa sehingga hilang kembung perutnya itu.

Buat sehingga perutnya akan kembali lembut.Antara petua untuk mengelakkan anak kembung perut ialah ibu yang menyusukannya mesti menjaga makan, kerana anak yang disusuinya akan ada kaitan dengan keadah pemakanan si ibu tersebut.

Elakkan makan pucuk ubi. Sebaik-baiknya ibu tersebut berpantang. Antara kelebihan pantang yang lain adalah untuk mengelakkan perut berlipat-lipat (menggelebeh). Makanlah JAMU (JAMU sebenarnya adalah singkatan kepada JAgalah diriMU).

(2) Gangguan makhluk halus

Biasanya disebabkan oleh gangguan syaitan atau iblis, ibunya iaitu Ummu Sibyan, iaitu namanya Umma Mildam.Symptomnya ialah di tempat pertemuan kening mata, ada urat yang berwarna biru atau kehijauan timbul, mata terbeliak ke atas.

Rawatannya :

1 – Ambil segelas air masak.

2 – Bacakan pada air tersebut surah Al fatihah, ayat qursi (sebaik-baiknya dibaca 9 wakaf), surah Al-ikhlas (7x), surah Al-falaq (7x), surah An-nas (7x).

3 – tiup ke dalam air tersebut.

4 – Pada waktu maghrib, ambil anak yang selalu menangis malam itu, bawa ke depan pintu utama rumah.

5 – Lunjurkan kaki dia ke arah luar rumah (melalui pintu utama tersebut), kita mesti duduk di bahagian kepala dia.

6 – Ambil air yang telah dibacakan tadi, masukkan ke dalam mulut kita (bukan minum).

7 – Ketika anak tersebut sedang melalak, semburkan secara mengejut air tersebut (melalui mulut kita) ke kanan, kemudian ke kiri, kemudian yang terakhir sekali ke tengah; iaitu kesemuanya ke seluruh badan iaitu dari kepala sehingga ke kaki. Pastikan kena di bahagian pertemuan kening tersebut, sembur paling kuat di situ.

8 – Ulang langkah 1 -8 selama 3 hari berturut-turut (menurut ustaz, insyaAllah 1 hari pun biasanya sudah berjaya, tapi untuk memastikan keberkesanannya).

9 – Lebihan air ini, bagi anak itu minum dan sapu pada ubun-ubunnya. Paling baik sekali jika dimandikan anak itu dengan air tersebut.

10 – Untuk memandikannya, sebaik-baiknya dicampur dengan limau purut, kalau tiada limau purut gantikan dengan daun bidara, kalau masih tiada daun bidara, gantikan dengan limau nipis (tetapi kurang elok auranya).

Antara petua yang lain yang boleh dibuat ialah :

1 – Buka seluas-luasnya semua tingkap dan pintu rumah.

2 – Bapa kepada budak/pesakit tersebut perlu azan (dengan sebutan yang betul).

3 – Lakukannya setiap hari kerana di dalam rumah ada gangguan makhluk halus.

Kesemua ini hanya usaha kita yang kerdil, berjaya atau tidak maka serahkanlah ia pada Allah taala, Yang Maha Menyembuh.

Wallahua’lam.

Comments

comments

About muhdarifaiman

muhdarifaiman
Muhammad Arif Aiman bin Mustafa mula mendapat pendidikan agama awal bersama ayahnya yang juga merupakan seorang guru agama. Kemudian bertalaqi dengan beberapa orang guru di sekitar Terengganu, Kelantan dan Kedah. Mendapat ijazah sanad pengubatan Islam yang pertama daripada anak murid Syeikhuna Wahid Abdus Salam Bali, dan ijazah sanad kedua daripada Tuan Guru Dato' Dr. Haron bin Din. Dan beberapa ijazah umum daripada guru-guru saya yang mulia. Mula bergiat aktif dalam dunia pengubatan Islam pada tahun 2010 dan kini menjalankan pengubatan Islam separuh masa dan pendakwah bebas sepenuh masa.

Check Also

image001

Pengubatan Santau

Cara Pengubatan Santau Racun santau ini hendak dikeluarkan (dengan keizinan Allah s.w.t.) Pesakit perlu berjumpa ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE